vrijdag 28 oktober 2011

Bijeenkomst met de gemeente (16-05-2011)

De werkgroep had, in samenwerking en onder leiding van oudervereniging Balans, een bijeenkomst georganiseerd in SBO De Carrousel.

Aanwezig waren dhr. Bargeman (wethouder), raadsleden CDA, CU, SP, VVD, PvdA, beleidsambtenaren, ouders en schooldirecties. In totaal ongeveer 30 mensen.

Op de agenda stond:
  • aanleiding van de bijeenkomst
  • stand van zaken door woordvoerder ouders
  • gevolgen leerlingenvervoer voor scholen (SBO Carrousel (ook namens v.d.Ploegschool en Kameleon) en SO de Ambelt (Steenwijk)
  • uitwisseling standpunten over onafhankelijke arts
  • toelichting van ouders over voorbeelden van problemen

Doel van de avond:


Het doel van de avond was inzicht geven in de problematiek die kinderen en ouders hebben met het leerlingenvervoer. Ouders hebben continu het gevoel voor het vervoer van hun kinderen te moeten vechten. En als je als ouders van een kind met bijvoorbeeld autisme (ASS) gewoon doodmoe gestreden bent, dan krijg je geen vervoer (ervaring van tenminste 1 ouder), met alle gevolgen voor kind (gepest op nieuwe school) en ouders (burnout). De ouders willen met de gemeente samenwerken en willen dat er zonder strijd goed gekeken wordt naar de situatie van kind en thuisfront. 

Resultaten/toezeggingen:

  • Communicatiefouten zoals aangeven dat er geen ingrijpende wijzigingen aankomen en achteraf pas inzage krijgen in de stukken waaruit blijkt dat er wel ingrijpende wijzigingen zijn zullen worden voorkomen door eerder en juister te informeren. Hierdoor had een van de scholen niet gebruik kunnen maken van het inspraakrecht.
  • De informatie op de website zal worden verbeterd, compleet en opzoekbaar.
  • De gemeente gaat na of er nog andere vormen van communicatie beschikbaar zijn zoals bijvoorbeeld een (email)nieuwsbrief. 
  • De beschikkingen komen ruim voor de zomervakantie naar de ouders, zodat ze weten waar ze aan toe zijn.
  • De gemeente gaat na of het mogelijk is de beschikking voor meerdere jaren af te geven (mits er wijzigingen zijn) 
  • De gemeente gaat na of klachten sneller verholpen kunnen worden
  • De gemeente houdt vast aan de 6 kilometergrens, waarbij voor schrijnende gevallen een uitzondering gemaakt kan worden. De gemeente bepaalt dat aan de hand van de ontvangen informatie en eventueel een onafhankelijk arts.
Opmerkingen:  
  • Niet duidelijk is geworden wanneer er nu sprake is van een twijfelgeval.
    De ouders gaven aan dit als een motie van wantrouwen te ervaren en de vertegenwoordigers van de scholen hebben uitgelegd, dat juist de school nadrukkelijk meewerkt om kinderen zo zelfstandig mogelijk in de wereld te zetten, waarbij naar de mogelijkheden van het kind wordt gekeken en natuurlijk naar de veiligheid.
  • Een kind kan best niveau best Havo of hoger hebben en toch niet zelfstandig naar school gaan, omdat het verdwaald of in paniek raakt als een bus niet komt.
  • Het nadeel van een onafhankelijk arts is dat een kind weer opnieuw bij een deskundige komt, met alle stress vandien.
    Daarnaast zal deze arts (psychiater, hopen de ouders) toch aan de hand van de beschikbare informatie van school, ouders, en behandelende deskundigen zijn/haar oordeel vellen. Is dit niet kostenverhogend?
    De gemeente geeft aan niet zelf het oordeel aan de hand van de informatie te willen geven en soms dus een onafhankelijk arts in te willen schakelen. Dit jaar is dat niet zo heel vaak voorgekomen. Hoe dat in de loop van het jaar zal zijn is niet duidelijk geworden.
  • De zes kilometergrens:
    De gemeente heeft besloten om de grens voor leerlingenvervoer te verhogen naar zes kilometer. En in schrijnende gevallen toch tegemoet te komen. Dit is voor veel gezinnen erg ingrijpend besluit. Immers vaak zijn er meer kinderen en is het praktisch niet mogelijk om twee kinderen tegelijkertijd naar twee verschillende locaties te brengen.,
  • Vervoer naar VSO:
    Ouders worden soms tot een schoolkeuze die niet altijd goed is voor een kind.
    Sommige scholen zijn goed in bepaalde gedragsproblematieken, anderen hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om het Havo diploma te halen etc.
    Dus er kan niet algemeen gesteld worden dat een kind altijd naar de Cluster4 school in Hoogeveen moet gaan.
    Een schrijnend geval van een zoon met autisme spectrum wordt toegelicht. Doordat de ouders door burnout niet meer in staat waren tegen de beschikking van leerlingenvervoer in te gaan, is deze jongen van school gehaald en in Hoogeveen naar school gedaan, waar hij totaal niet paste en gepest is.  Dit persoonlijk drama had achteraf gezien de regels niet gehoeven.
  • De communicatie met de gemeente:
    Naar voren kwam het gevoel om niet serieus genomen te worden en als profiterende ouders te worden gezien. Ook is gebleken dat de scholen niet goed en tijdig zijn geïnformeerd over beleidswijzigingen.
    Het feit dat op deze bijeenkomst zowel de wethouder, raadsleden en ambtenaren aanwezig zijn wordt door de ouders erg op prijs gesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

We stellen uw mening, ideeën en verhalen erg op prijs (onzin wordt z.s.m. verwijderd).